dbase kardb       .

menu karawanken

Mannenkoor De Karawanken

Dirigent Antoine Kop


Biografie Antoine Kop

Antoine Kop kreeg op 8 jarige leeftijd zijn eerste pianolessen van Jan Vermulst. Na de middelbare school volgde hij als hobby zanglessen bij Carla Franssen, die hem aanraadde toelatingsexamen te doen voor het conservatorium. Op het conservatorium te Maastricht ontwikkelde  Hans Günther Grimm uit Düsseldorf Antoine's stem tot een typische karakterbariton. Tijdens de opleiding zong Antoine al regelmatig bij o.a. het Limburgs Symphonieorkest o.l.v. André Rieu senior en het conservatoriumorkest o.l.v. Jo Besselink. In 1978 behaalde hij zijn diploma zangpedagogie. Een jaar later sloot hij de operaklas af met een solistendiploma o.a. door zijn vertolking van Bonifacius in "Angelique" van Jacques Ibert. Vervolgens studeerde hij nog enige jaren zang bij Gerhard Meijer te Zaandam.

Via een agentschap uit Pforzheim maakte hij tournees door Oostenrijk en Duitsland. In Nederland trad hij regelmatig op bij verschillende verenigingen. Zo vertolkte hij de bariton rollen in Lucia di Lammermoor, Carmen, Nabucco en La Traviata etc. Solokoffieconcerten gaf hij in het muziektheater te Amsterdam, Den Bosch, Helmond, Gemert enz. Naast operawerken zong hij ook oratoriumwerken zoals cantates van J.S. Bach, het Te Deum van Dvorak enz.
Op een gegeven moment vroeg een collega uit de muziekwereld hem het Helmonds Dameskoor te leiden.  Zijn belangstelling voor de koorzang werd hierdoor vergroot en hij besloot directiecursussen te volgen. Bij Joop Schets te Gorkum behaalde hij zijn officiële diploma Koordirectie.  Daarna studeerde hij drie jaar orkestdirectie bij Gerrit Fokkema te Amsterdam. Omdat het spelen van een tweede muziekinstrument noodzakelijk was, verkoos hij de tenorsaxofoon. Zijn directiestudie sloot hij in 1998 af met de Praagse Symfonie van W.A. Mozart, KV 508, die werd gespeeld door het Studenten Symfonie Orkest te Utrecht.

Uiteraard heeft Antoine ervaring in de koorzangwereld. Hij zong met de Nederlandse Opera, de Koninklijke Vlaamse opera en de Nederlandse Reisopera, Bij wie hij op tournee ging in Oostenrijk en Spanje.

Bij het Helmonds Dameskoor bouwde hij een klassiek repertoire op, waarmee hij o.a. concerten gaf in Duitsland en Polen. Daarna heeft hij 8 jaar lang De Operette Gezellen geleid. Het was een uniek gezelschap, met een eigen orkest. Daar voerde hij 8 operettes mee op, om er enige op te noemen: Die Csardasfürstin, Der Graf von Luxemburg, Maske in Blau, Im weissen Rösll etc. Antoine ook andere koren geleid, van jongerenkoor met 90 jongeren tot ouderenkoor en van kerkkoor tot strijdliederenkoor. Hij heeft de leiding gehad over het Gemengd Koor met koperensemble te Wanssum. Lange tijd heeft hij o.a. het klassieke Maas- en Waals Mannenkoor te Puiflijk met 80 leden en het Musicalkoor Otherwise uit Eindhoven geleid.
In 2004 dirigeerde hij op uitnodiging het kamerorkest van Minsk in Wit-Rusland.
Het kamerkoor Vivace uit Helmond leidde hij vanaf 2008 tot 2016 Vanaf 2011 heeft hij het koor Kunst en Vermaak onder zijn leiding met wie hij een concertreis naar Bulgarije maakte. Opmerkelijke concerten waren de Missa Lumen met strijkorkest en de Messe Brève van Gounod met koperensemble.
Sinds 2012 heeft hij de muzikale leiding bij het Geldrops Mannenkoor. Het 40-jarig bestaan kenschetste zich door uitvoeringen met de Die Deutsche Messe van Schubert met blazersensemble. In 2017 gaf hij licht klassieke concerten met ensembles en in 2019 een bijzonder Italiaans concert met een groot ad hoc orkest. Thans is hij ook al enige tijd muzikaal leider van het Koninklijk Mannenkoor in Den Bosch bij gekomen.

Verder was Antoine Kop 16 jaar zangpedagoog op de Muziekschool “ Muzelinck “ te Oss en invalzangpedagoog te Rotterdam, Venray, Venlo, Eindhoven en Boxmeer.

Andere opmerkelijke artistieke activiteiten waren:

  • zijn “ schilders periode “ waarin hij talloze olieverfschilderijen schilderde
  • en het uitgeven van 2 Cd’s in eigen beheer.

In 2017 bracht hij het boek uit “Leven in het Licht, een leidraad voor het leven” bij uitgeverij Aspekt.